top of page

Novinář na vlastní kůži: Hypnóza – kouzlo, zázrak nebo léčebná metoda?

Aktualizováno: 29. 5. 2019

Text převzat z publikování v Blesk.cz.


Znáte ji z filmů a knih. Zhypnotizovaná osoba udělá vše, co po ní hypnotizér chce. Přepadne banku, unese dítě nebo někoho zabije. Jak ve skutečnosti funguje to, co se na plátně tak efektně vyjímá? Blesk to zkoumal i na vlastní kůži.

Možná to ani netušíte, ale kromě neurotických trablů, dokáže hypnóza odstraňovat i některé tělesné  problémy. Hlavně ty, které mají psychosomatické příčiny, například ekzémy, bradavice, trávící potíže. Také pomáhá při léčbě  závislostního chování (kouření, alkoholismus, přejídání). Velice dobře zmírňuje následky stresu, posiluje sebedůvěru, minimalizuje nežádoucí návyky  a navozuje příjemné relaxační stav, který v krátkém čase hluboce regeneruje tělo i psychiku člověka.


Co je to hypnóza

Je změněný stav vědomí, který je možné terapeuticky využít. Pacient je soustředěn na to, co mu terapeut říká. „Odpojí se“ od vnějšího světa, velice  se oslabí  kritické myšlení a sdělení hypnotizéra se tak dostávají přímo do podvědomí. Hypnózu by měl  navozovat  lékař nebo klinický  psycholog s příslušným vzděláním, protože přece jen je tady  určitá možnost poškození klienta.


Opředená tajemstvím

Málokterá léčebná technika budí takovou pozornost jako hypnóza. Někdo tvrdí, že by ji nikdy nepodstoupil, protože se nemusí probrat, jiný je zvědavý, jak funguje a další ji pravidelně absolvuje. „Hypnóza zázraky nedokáže, ale mnoha lidem umí pomoci,“ tvrdí pražská psycholožka a hypnotizérka Šárka Bezvodová. „Navštěvují mě  pacienti s kožními problémy, ženy, trpící partnerskými potížemi i golfista, který se potřebuje lépe soustředit na úhoz.“


Změněný stav vědomí

Myslíte si, že vás by nikdo nedokázal zhypnotizovat? Záleží na tom, jak jste hypnabilní. „Existuje asi  (méně než procento) lidí, kteří opravdu zhypnotizovat nejdou,“ tvrdí Šárka Bezvodová a dodává: „Ale velmi důležitá je vazba mezi hypnotizovaným a hypnotizérem. Pacient mu musí naprosto důvěřovat a školený hypnotizér nesmí své schopnosti zneužít. Ovšem pokud se člověk zapře a řekne si „nechci“, hypnóza se nepodaří. Také není pravda, že pod vlivem hypnózy může člověk spáchat třeba vraždu.“


Hypnóza pomáhá při:

depresích a stresech, fóbiích (z hadů, létání, výtahů atd) závislostech (kouření, léky, automaty) přejídání, nedostatku sebevědomí, špatné koncentraci, nespavosti, trémě, strachu z čehokoli alergii, problémech s imunitním systémem …


Blesk na vlastní kůži

Chtěla jsem si vyzkoušet, jak hypnóza probíhá. Budu vědět o okolním světě, vnímat, co mi psycholožka říká? Proberu se? A co si z toho budu pamatovat? Sedíme v příjemně zařízené ordinaci a Šárka Bezvodová mi říká, co mě čeká. Bude používat metodu koncentrace pozornosti. A ptá se, v čem by mi měla hypnóza pomoci. Napadá mě, že chci zhubnout a také zbavit stresu. „Nemyslete si, že po první návštěvě shodíte deset kilo. Ale jako podpůrnou metodu při redukci hmotnosti také hypnózu používám. A ten stres? To by šlo, jdeme na to.“ Pohodlně jsem se posadila do křesla a podložila si nohy. Zadívala jsem se na obrázek spirály, snažila se uvolnit a poslouhala terapeutčin hlas. Ta mě předem upozornila, že se nemám ničemu bránit ani pomáhat. Začíná odpočítávat jakési schody. Stále koukám na spirálu, vše se rozostřuje, já reaguji na pokyny. Težknou mi ruce i nohy, zpomaluje se dech a nakonec zavírám oči. Když říká, že její hlas mi klouže mezi prsty, cítím to. Stále vímám, co říká, vede mě lesem na mýtinu ke skále, kde je nějaký očistný pramen. Je mi skvěle. Vidím barvy a obrazy, cítím teplo. Pak několik minut (prý to bylo skoro ¼ hodiny) jen vnímám zvuk hlasu, slova ne. Čeká mě návrat opačným směrem – na svět. Vše vnímám ostřeji. Zase už rozumím slovům psycholožky. Vede mě zpátky, věřím jí. Probírá mě, hýbu končetinami, otvírám oči. Je mi fajn, jako bych prospala 12 hodin v kuse. A celý další týden jsem se cítila odpočinutá a nabitá energií.


Příběh malé Karolíny

Karolínu si Věra s manželem adoptovali, když jí byly 3 roky. Měla za sebou týrání ze strany biologických rodičů, byla zanedbaná a opožděná. V nové domácnosti jen kvetla. Ovšem když přišla do školky, začaly nezvyklé potíže. Karolininy ruce, čelo i oční víčka se pokryly bradavicemi. Nepomáhaly běžné metody – vypalování dusíkem, vyříznutí. Bradavic bylo stále víc. Dětská psycholožka poradila Věře, ať vyzkouší hypnózu. A ta na bradavice zabrala. Stačila dvě sezení a bradavice zmizely. Ukázalo se, že zřejmě byly psychosomatického původu, jako následek pobytu v závadné rodině a děcáku. Dnes je Karolině 19 let a bradavice už nikdy neměla.



bottom of page